Historie

Volg de ontwikkellingen de jaren door van ons mooie restaurant.

 • 1969

  • “Als een van de eerste gastarbeiders kwam ik naar Nederland. Ik ging aan de slag als lasser in de staalindustrie. Al snel kreeg ik een baantje in de Macedonische keuken, in een Balkan Restaurant in Emmen. Mijn grootste wens was een eigen restaurant beginnen. Daarvoor begon ik met sparen. In ons schuurtje verzamelde ik in 7 jaar een volledige keukeninrichting bij elkaar, van borden tot bestek en van gasfornuis tot grilloven.”

   ‘Opa’ Mamutovski


 • 1986 het begin van Makedonia 

  • “Mijn droom werd werkelijkheid: ik kocht mijn eigen restaurant aan de Engelstilstraat in Winschoten. Veertig zitplaatsen waren er. Ik was super trots. Mijn vrouw en mijn zoon Ali werkten in de bediening en ik stond zelf in de keuken. Daarnaast bleef ik nog vele jaren in de fabriek werken”

   ‘Opa’ Mamutovski


 • 1987 uitbreiden 

  • “Ons restaurant in Winschoten liep als een trein. Uitbreiding was al binnen een jaar na de opening zeer gewenst. We verdubbelden dit jaar het aantal zitplaatsen: 40 stoelen werden er 80. Ook namen we koks en bedienend personeel aan.”

   Ali Mamutovski


 • 1993 tweede uitbreiding

  • “Het restaurant bleef groeien. Daarom besloten we nogmaals uit te breiden. Er kwamen nog 20 stoelen bij. Nu hebben we 100 zitplaatsen. We kunnen nog verder groeien, maar dat willen we niet omdat wij de ruime opzet en persoonlijke betrokkenheid bij onze gasten koesteren.”

   Ali Mamutovski


 • 1996 opening Stadskanaal 

  • “In de loop der tijd raakte ik als jongste zoon ook betrokken bij ons restaurant in Winschoten. Ik had ambitie en daarom openden wij dit jaar ons tweede restaurant, in Stadskanaal. Daar ben ik sinds 1996 uw enthousiaste gastheer.”

   Robert Mamutovski


 • 1999 opening Desperado

  • “Wij zitten niet graag stil. Daarom besloten wij een derde restaurant te openen. Deze keer geen Balkan keuken, maar een steakhouse. Naast restaurant Makedonia aan de Engelstilstraat in Winschoten openden wij Steakhouse Desperado. In onze drie restaurants werken nu ruim 75 mensen.”

   Ali Mamutovski 


 • 2004 nieuwe generatie

  • “Als kind al was ik regelmatig te vinden in het restaurant van onze familie. Graag zet ik de trots van mijn familie voort. Ik ging voor het eerst aan de slag in het restaurant van mijn ouders. Afwashulp was mijn eerste baantje en al snel mocht ik aan de slag achter de bar en in de bediening. Sinds 2014 mag ik mij mede-eigenaar noemen.”

   Armando Mamutovski 


 • 2009 toekomst

  • “Net als mijn neef Armando was ook ik van jongs af aan in het restaurant te vinden. Als kleine jongen bewonderde ik al dit mooie familiebedrijf en wil later dan ook de zaken runnen als mede-eigenaar.”

   Orlando Mamutovski


 • 2015 nieuwe zaal

  • “Makedonia Winschoten is in de loop der jaren blijven groeien. De drukte bleef, soms waren we twee maanden van tevoren al volgeboekt. Toen zeker was dat na ons de derde generatie van de familie Mamutovski onze restaurants wilde voortzetten, besloten we de zaak opnieuw uit te breiden. Ons restaurant telt nu het prachtige aantal van 150 zitplaatsen.”

   Ali Mamutovski


 • 2017 uitbreiding Stadskanaal

  “Plannen voor uitbreiding van Makedonia Stadskanaal zijn heel concreet. Al geruime tijd zijn wij regelmatig helemaal volgeboekt. Daarom gaan we grondig verbouwen, waarbij we het aantal zitplaatsen in ons restaurant uitbreiden van 70 naar ongeveer 120. We hopen deze verbouwing voor het eind van dit jaar helemaal af te ronden.”

  Robert Mamutovski 

 • 2017 Realisering uitbreiding Makedonia Stadskanaal

  "Eindelijk is het ons gelukt om het pand te kopen en meteen ook de verbouwing te realiseren. We hebben de zaak grondig verbouwd en er een extra ruimte van 200m2 bijgebouwd. Hierdoor is Makedonia Stadskanaal klaar voor de toekomst en kunnen we eindelijk onze 120 zitplaatsen realiseren, waardoor we geen gasten meer hoeven teleur te stellen (nog steeds altijd volgeboekt). Steeds meer gasten weten Makedonia te vinden, zowel in Winschoten als Stadskanaal. We hebben ervoor gekozen om de 150 zitplaatsen van Winschoten en de 120 zitplaatsen van Stadskanaal te behouden, omdat we authentiek willen blijven koken en geen gebruik willen maken van stoomovens of andere apparatuur. We koken hier op authentieke wijze met de grill, het pannetje en het gasfornuis."

  Robert Mamutovski

 • 2020 Coronaperiode

  "Nooit zullen we deze twee jaren vergeten. Onze afhaalmarkt bedekte maar een paar procent van onze gederfde omzet omdat wij emotie, gastvrijheid en gezelligheid verkopen. Dit konden we niet realiseren met afhalen. Ondanks al deze maatregelen hebben wij alsnog een beleving kunnen creëren met onze afhaalmaaltijden doordat wij als enige een voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en een fles wijn hebben aangeboden.

  Wij willen u hierbij bedanken voor de steun en de afhaalmaaltijden die u bij ons heeft gehaald. Hierdoor konden wij onze vaste lasten dekken. Ontzettend bedankt!"

  Ali Mamutovski

 • 2023 Verbouwing Steakhouse Desperado

  "Hoe verbouw je een restaurant dat elk weekend is volgeboekt? Hoe ga je hiermee om? Het was een moeilijke beslissing om het restaurant te verbouwen zonder de essentie en sfeer ervan aan te tasten. Vele van u zullen het steakhouse binnenwandelen en denken: wat is hier nou veranderd? Concreet, eigenlijk alles. Zonder dat u het doorhebt. We gaan het toch verklappen! De muurschilderingen hebben plaatsgemaakt voor andere decoratie. Dit hebben we per maand per muur aangepakt en in 6 maanden kunnen realiseren. De bar is helemaal vernieuwd, de toiletten hebben we in de coronatijd al aangepakt, het plafond is volledig vernieuwd en ook de vloer hebben we vervangen. Bovendien hebben we vele wijnkasten geplaatst. Dit allemaal stapje voor stapje in 1 jaar tijd, zodat u ongestoord en zonder schrikeffect bij Steakhouse Desperado kon blijven genieten."

  Ali Mamutovski

 • 2023 Welkom, Devin!

  "De beide zonen van Opa Mamutovski runnen de drie restraurants, maar dit is niet altijd zo geweest. Dochter Diana, zus van Ali en Robert, was manager bij het Steakhouse Desperado. Tijdens haar zwangerschap besloot Diana dit niet langer te willen combineren met haar kinderen, omdat een restaurant runnen toch voornamelijk avondwerk is. De tijd vliegt, en Diana's zoon, Devin, heeft er ook voor gekozen om in het familiebedrijf te stappen. We zijn heel blij dat Devin ervoor heeft gekozen om het familiebedrijf te versterken. Welkom, Devin!"

  Ali en Robert Mamutovski